Το Πήλιο είναιι ένα πανέμορφο «βουνό με θάλασσα». Ένας μοναδικός συνδυασμός που λατρεύουν οι επισκέπτες.  Από την μία η ειρηνική ομορφιά του βουνού με τα δάση από κερασιές, βελανιδιές, κάστανα, πεύκα, ελιές, αχλάδια αλλά κα τα πασίγνωστα μήλα «Ζαγορίν» και φιρίκια, μέσα από τα οποία τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου προσφέρονται πανέμορφα μονοπάτια για μεγάλους και μικρούς περιπάτους.  Από την άλλη η εξωτικής ομορφιάς θάλασσα και τα τιρκουάζ, καθαρά νερά του Παγασητικού και του Αιγαίου προσφέρουν πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα.  Το Πήλιο αποτελεί έναν μικρόκοσμο της «Πραγματικής Ελλάδας»!

Κάποια από τα χωριά του Πηλίου

Και τα 24 χωριά του Πηλίου είναι πανέμορφα και παραδοσιακά.  Η τοπική αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τους φιλόξενους ανθρώπους, διαμορφώνουν ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα το οποίο θα σας δώσει μία καταπληκτική εμπειρία διακοπών. 

Θα σας προτείναμε να επισκεφτείτε όλα τα χωριά του Πηλίου. Όλα έχουν κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο να σας προσφέρουν.  Θα σας προτείναμε κάποια χωριά και διαδρομές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε από τις Βίλες του Olive Grove και την Άφησσο:

Λεφόκαστρο

Το Λεφόκαστρο είναι η ιδανική τοποθεσία για όποιον θέλει να ηρεμήσει και ξεφύγει από τις μάζες.  Το «σύμπαν» κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς σε αυτό το ψαράδικο χωριό, το οποίο αν και μόλις 3 χλμ. από την Άφησσο δίνει την αίσθηση ότι είναι μίλια μακριά. Η πρώτη παραλία έχει μεγάλες πέτρες και βότσαλα, και είναι μάλλον ακατάλληλη για μικρά παιδιά.  Θα σας προτείναμε να συνεχίζατε για να φτάσετε την παραλίας της Γούβας, όπου θα απολαύσετε μία παραλία με χρυσή άμμο.

Απολαύσετε το γεύμα σας σε μία από τις δύο ταβέρνες του οικισμού, όπου οι ιδιοκτήτες θα σας προσφέρουν την ψαριά της ίδιας ημέρας.  Αφήστε την ημέρα να φύγει απολαμβάνοντας την τελευταία γουλιά από το κρασί σας, με θέα τον Παγασητικό κόλπο.

 

Κάλαμος & Χόρτο

Δύο από τους πιο όμορφους οικισμούς του Πηλίου και δύο πολύ καλά κρυμμένα μυστικά – ακόμη.  Ο Κάλαμος είναι ένα μικρό νωχελικό χωριό κτισμένο επάνω σε δύο παραλίες – η μία με άμμο ενώ η άλλη με μικρά βότσαλα.  Τα νερά είναι κρυστάλλιμα και πεντακάθαρα.  Τα μονοπάτια γύρω από τον Κάλαμο σας προσκαλούν να περπατήσετε δίπλα από την θάλασσα για να φτάσετε σε κοντινές απομονωμένες παραλίες.

Το Χόρτο είναι ένα χωριό που θα σας καταπλήξει.  Είναι το «σπίτι» ενός μοναδικού πολιτιστικού φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο. Ένα μικρό ποταμάκι «κόβει» το χωρίο στη μέση και έχει δημιουργήσει ένα μικρό φυσικό λιμάνι για τις μικρές βαρκούλες των ντόπιων.  Παρότι οι παραλίες του Χόρτου είναι σχετικά μικρές (σε αντίθεση με άλλες περιοχές του Πηλίου), έχουν ένα μοναδικό τουρκουάζ χρώμα το οποίο σας καλεί να το απολαύσετε.

Αγία Κυριακή

Το Τρίκερι και η Αγία Κυριακή είναι λίγο απομακρυσμένα από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου, δεδομένου ότι βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Πηλίου.  Μπορείτε να φτάσετε οδηγώντας παράλληλα στις ακτογραμμή του Πηλίου διασχίζοντας το χωρίο της Μηλίνας.  Στην διαδρομή για το Τρίκερι θα μπορέσετε να θαυμάσετε την παραλία της Τζάστενη – ενός μικρού κόλπου όπου στην άκρη του και σχεδόν σαν να αναδύει από την θάλασσα υπάρχει ένα ολόλευκο σπίτι – ο ιδανικός συνδυασμός χρωμάτων σε έναν “live” πίνακα ζωγραφικής.

Η Αγία Κυριακή είναι το λιμάνι του χωριού ορεινού χωριού Τρίκερι και είναι το σπίτι των ψαράδων της περιοχής.  Τα ψαράδικα βρίσκονται αραγμένα και δεμένα στην προβλήτα της Αγίας Κυριακής και τροφοδοτούν τις ταβέρνες του χωριού με τα πιο φρέσκα ψάρια που μπορείτε να φανταστείτε.  Αποτελεί το ιδανικό μέρος για τον Λάτρη του ψαριού! Η Αστακομακαρονάδες αλλά και οι καραβιδομακαρονάδες είναι πασίγνωστες σε όλους τους καλοφαγάδες, και για αυτό θα συναντήσετε «σκαφάτους» και μη από της Σποράδες, αλλά και από το Βόλο, και τη Θεσσαλία που επισκέπτονται το χωριό μόνο για να απολαύσουν τα φρέσκα ψάρια, και την ατμόσφαιρα.  Το Τρίκερι είναι γνωστό για την πολιτιστική του παράδοση και ήταν ένα από τα πιο προοδευτικά χωριά της Ελλάδας στο παρελθόν.  Κομμάτι αυτού του πολιτισμού μπορείτε να απολαύσετε εάν βρίσκεστε στην Αγία Κυριακή στις 7 Ιουλίου.

Από την παραλία του Αλογόπωρου – μόλις λίγα χιλιόμετρα πριν το Τρίκερι – μπορείτε να φωνάξετε μία βάρκα και να περάσετε στο νησί του Τρίκερι. Έναν μικρό παράδεισο, όπου τα αυτοκίνητα απαγορεύονται και όλα κινούνται σε αργούς ρυθμούς.  Οι παραλίες είναι μαγευτικές και θα βρίσκεστε ακριβώς στο άνοιγμα του Παγασητικού προς τις Σποράδες, την Εύβοια και το Αιγαίο.  Το μοναστήρι του νησιού λειτουργεί και είναι μία ξεχωριστή βόλτα αλλά και προσκύνημα.  Αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για αξέχαστους ρομαντικούς γάμους, και βαπτίσεις………….

Άγιος Ιωάννης

Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα χωριά του Πηλίου, και ένα από τα πιο γνωστά.  Ο Άγιος Ιωάννης, βρίσκεστε την Ανατολική πλευρά του Πηλίου και βρέχετε από το Αιγαίο Πέλαγος.  Οι παραλίες του είναι μοναδικής ομορφιάς, άλλοτε άγριες και άλλοτε προβάλλουν μέσα από καταπράσινα δάση – η αντίθεση που χαρακτηρίζει το Πήλιο.    Στον Άγιο Ιωάννη θα μπορέσετε να απολαύσετε μία από τις 3 πασίγνωστες παραλίες – η κεντρική παραλία του Αγίου Ιωάννη με άμμο και βότσαλα, την Πλάκα με τις γνωστά βότσαλα, αλλά και την παραλία του Παπά Νερό με την χρυσή άμμο.  Οι ταβέρνες και τα καφέ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις παραλίες και μπορούν να σας προσφέρουν πολύ καλό φαγητό!

Νταμούχαρη

Η Νταμούχαρη – για εμάς σήμερα η Χώρα και το Λιμάνι του πασίγνωστου film “Mama Mia”.  Η προβλήτα του, το λιμάνι του, αλλά και το χωριό όλο αποτέλεσαν το λιμάνι του χωριού όπου η Meryl Streep είχε την πανσιόν της.  Μπορείτε να την απολαύσετε βλέποντας τις πρωταγωνίστριες να χορεύουν το πασίγνωστο “Dancing Queen”.   Η Νταμούχαρη αποτελεί – ίσως – το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του Πηλίου.  Είναι ένα μοναδικό μικρό λιμανάκι το οποίο ήταν πολύ σημαντικό τον 18ο και 19ο αιώνα για την περιοχή, δεδομένου ότι τα πλοία έδεναν και προμήθευαν την περιοχή με προϊόντα.
Από της κεντρική προβλήτα θα μπορέσετε να δείτε τα απομεινάρια του παλιού Βενετικού κάστρου το οποίο προστάτευε τις θαλάσσιες μεταφορές.  Το παλιό τελωνείο βρίσκεται ακριβώς στην θάλασσα, και χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα αρχές του 20ου αιώνα.  Πιστεύετε ότι η Νταμούχαρη είναι χτισμένη επάνω στην αρχαία πόλη της Περίπλους.  Η ιστορία της Νταμούχαρης μιλάει για μία ρομαντική ιστορία αγάπης και για αυτό το όνομα της σημαίνει «Στο όνομα της Αγάπης».

Χορευτό

Τα Χορευτό είναι το επίνειο της Ζαγοράς – ενός πολύ γνωστού χωριού στην Ελληνική Παράδοση για τα ναυπηγεία και τα γνωστά «Ζαγοριανά» πλοία του.  Το όνομα Χορευτό είναι από το την λέξη «χορεύω», και αποτελεί φόρο τιμής στον παραδοσιακό χωρίο που οι Ζαγοριανοί χόρευαν κάθε φορά που υπερασπίζονταν το λιμάνι τους από τους πειρατές.  Το Χορευτό αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό θαλάσσιο κέντρο, το οποίο εξήγαγε προϊόντα στην Βόρεια Ανατολική Ελλάδα.  Πολλές από τις σπηλιές κοντά στο Χορευτό μπορούν να τις επισκεφτεί κάποιος με μία βάρκα, ενώ η περιοχή είναι γνωστή για τις δυνατότητες που δίνει στους «δεινούς ψαράδες».  Στο Χορευτό θα βρείτε και την μακρύτερη αμμώδης παραλία στο Πήλιο.  Δίπλα από το Χορευτό η παραλία των Άγιων Σαράντα αποτελεί το κέντρο των Νέων το καλοκαίρι και εκεί θα βρείτε πάντα νέο και ωραίο κόσμο.

Μακρυνίτσα

Η Μακρυνίτσα βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο, μόλις 3 χλμ. από το γνωστό χωριό της Πορταριάς.  Η Μακρυνίτσα λέγετε και το χωρίο των «ευγενών» λόγω των πανέμορφων αρχοντικών που μπορεί κάποιος να βρει.  Λέγεται και το «μπαλκόνι του Πηλίου».  Αυτό γίνεται προφανές από την πλατεία της από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την θέα στην πόλη του Βόλου, αλλά και τον Παγασητικό Κόλπο.  Αξίζει να επισκεφτείτε το παραδοσιακό μουσείο, και να απολάυσετε έναν παραδοσιακό Ελληνικό καφέ με γλυκό του κουταλιού την πλατεία της Μακρυνίτσας. 

Επισκεφτείτε την κεντρική πλατεία, και ανάψτε ένα κεράκι στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μέσα στην πλατεία.  Προσέξτε και το σιντριβάνι με το «αθάνατο νερό».  Σε μία από τις ταβέρνες στην αρχή του μονοπατιού που θα σας οδηγήσει στα ενδότερα του χωριού μπορείτε να θαυμάσετε μία αυθεντική τοιχογραφία του Θεόφιλου στον έναν τοίχο της ταβέρνας.  Ένα μοναδικό έργο τέχνης, σε ένα live μουσείο.

Τσαγκαράδα

Η Τσαγκαράδα χτίστηκε το 1500 μ.Χ. και έχει αναπτυχθεί γύρω από 4 εκκλησίες και ισάριθμες πλατείες.    Οι Άγιοι Ταξιάρχες, η Αγία Παρασκευή, η Αγία Κυριακή και ο Άγιος Στέφανος.  Η λέξη Τσαγκαράδα σημαίνει η «Θέα από ψηλά».  Αυτό γίνεται άμεσα κατανοητό – από όποιο σημείο και να βρίσκεστε στην Τσαγκαράδα ( η οποία αναπτύσσετε σε μία ευθεία των 5 χλμ. ) θα μπορέσετε να θαυμάσετε την μοναδική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ σε μία καθαρή ημέρα θα μπορέσετε να παρατηρήσετε το Άθως.  Αξίζει να επισκεφτείτε την πλατεία της Αγίας Παρασκευής και να δείτε το 1000 χρόνων πλάτανο με το 14μέτρο σε διάμετρο κορμό του.

Βυζίτσα

Η Βυζίτσα είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου εξαιτίας κυρίως των Αρχοντικών του 18ου και 19οθ αιώνα.  Τα περισσότερα από τα αρχοντικά έχουν αναστηλωθεί σε ξενώνες.  Η πλατεία βρίσκετε σε υπερυψωμένο σημείο και εκεί μπορείτε στην σκιά των πλατάνων να απολάυσετε τον καφέ σας.  Αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον Καθολικό του 18ου αιώνα.

Άγιος Γεώργιο Νηλείας

Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου.  Οι κάτοικοι του ήταν πλούσιες οικογένειες οι οποίες ζούσαν στην Αλεξάνδρεια και Κάιρο της Αιγύπτου.  Τα κέρδη τους όμως τα έστελναν στο χωρίο τους και έτσι αυτό αναπτύχθηκε. Τα σπίτια του είναι χτισμένα στις πλαγιές του βουνού, και μέσα στο καταπράσινο δάσος και όλα έχουν μοναδικές θεές στον Παγασητικό Κόλπο.  Η τοπική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το μουσείο του γλύπτη Νικόλα, το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών, δίνουν στο χωριό μία ξεχωριστή αύρα ενώ προκαλούν επισκέπτες διαφορετικών ενδιαφερόντων.  Είναι ένα από τα πιο όμορφα, παραδοσιακά χωριά και σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε.   

Λαύκος

Το πιο παραδοσιακό χωριό με την πιο όμορφη, ευρύχωρη πλατεία που μπορείτε να βρείτε στο Πήλιο.  Είναι το σπίτι πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών – μία ατμόσφαιρα που υπάρχει διάχυτη σε όλο το χώρο.  Τα καλντερίμια του, τα αρχοντικά του, η εκκλησίες με τις μοναδικές θέες αποτελούν έμπνευση για πολλούς ζωγράφους, γλύπτες, και ποιητές.  Στην πλατεία του το χειμώνα και το καλοκαίρι μπορείτε να βρείτε τους ντόπιους να συζητούν για την πολιτική και το ποδόσφαιρο, να παίζουν τάβλι, τα παιδιά να παίζουν και το τοπικό τσίπουρο να ρέει άφθονο.  Ότι μία Ελληνική πλατεία πρέπει να είναι!

 
 
 
site created and hosted by